Национален телефон на цената на един градски разговор: 0700 70 775
Национален телефон на цената на един градски разговор: 0700 70 775

Пътуване в планината през зимата – какво да проверим ?

Пътуване в планината през зимата – какво да проверим ?

 

1./ Проверка състояние на електрическата инсталация

През зимата при ниските температура, чест източник на проблеми е акумулаторът. Пътуването в планината с автомобил задължително изисква проверка на техническото му състояние. Ако той не е напълно изправен, при големи студове запалването на автомобила може да стане невъзможно. Акумулаторът винаги трябва да бъде изцяло зареден, за да може токът, необходим за запалване, да бъде възможно най-голям. Защо това е толкова важно? Батерията на автомобила при -18°C вече разполага само с 50% от стартовата си мощ, а двигателят от своя страна изисква с 50% повече.

Състоянието на акумулатора може да се провери със специален измервателен уред или тази задача да се повери на специалист. Ако след проверката се окаже, че напрежението на акумулатора е нестабилно, т.е. спада с повече от 0,05 V при включване на консуматори на енергия, като фарове или подгряване на стъклото, това означава наличие на проблем.

Причина за това могат да бъдат неизправната електрическа инсталация или акумулаторът. За щастие обикновено причината е износеният акумулатор, който трябва да се подмени с нов.

                                                           

източник : Ауто Мотор Партс Груп                                                                                    

2./ Проверка състояние на чистачките

Когато се отправяте на дълъг път, не трябва да забравяте за изправността на чистачките на предното и задното стъкло. Тези два незабележими гумени елемента оказват голямо влияние върху безопасността. От тяхната изправност зависи видимостта. Така че ако чистачките замазват, оставят след себе си замъгляване или не почистват добре стъклото, това е знак, че трябва да ги смените. Ако до този момент сте използвали традиционни чистачки, помислете дали да не купите плоски. Тяхната специална конструкция позволява перото да приляга по-добре към стъклото дори при по-големи скорости. Благодарение на това при движение те ще почистват по-добре замърсяванията от повърхността на стъклото. Освен това си струва да се изберат чистачки на известни производители, които обогатяват гумената смес с различни добавки - графит или тефлон. Те подобряват свойствата на гумата при ниски температури. Благодарение на това чистачката не се втвърдява и рискът от замръзване към стъклото намалява.

                                                 

източник : Ауто Мотор Партс Груп

3./ Проверка на светлините на колата

С цел безопасност трябва да се провери и състоянието на светлините на автомобила и евентуално да се коригират настройките на фаровете. Трябва да помним, че в зимния период здрачът настъпва много по-рано, а изправните светлини увеличават видимостта и безопасността на пътя. Шофирането с изключени или неизправни къси светлини създава опасност и се наказва с глоба. Изгорелите крушки трябва незабавно да се сменят. Когато купувате, трябва да изберете трайни и маркови крушки на фирми като Osram, Philips, Bosch. Те са изработени от висококачествени компоненти и ефективно осветяват пространството пред автомобила.

Трябва да се помни да се подменят и двете крушки. Обикновено когато изгори едната крушка, това означава, че не след дълго същото ще стане и с другата. Преди заминаване си струва да закупите допълнителен комплект крушки и да го държите в колата, за да можете в случай на авария на светлините по пътя да ги смените веднага.

                                                                           

източник : Ауто Мотор Партс Груп

4./ Полезно оборудване

В планините трябва да се предвиди пътуване по непочистени пътища, а достъпът до повечето планински градове в Италия или Австрия често изисква преодоляване на стръмни планински проходи.

Ако гумите ни подведат, от полза ще ни бъдат вериги за сняг. Без такъв тип аксесоар преминаването по някои пътища може да бъде направо невъзможно. В някои участъци в планинските местности наличието на вериги се изисква от пътните разпоредби. За по-голяма сигурност е добре да се снабдите с тях, преди да тръгнете на път. Когато купувате вериги, трябва да изберете такива с патентована система за поставяне и подсилена конструкция.

                                                                         

източник : Ауто Мотор Партс Груп

В екстремни зимни условия ще ви бъде от полза и неголяма лопата. Понякога преминаването през мокър сняг може да се окаже невъзможно и автомобилът да заседне. Тогава една неголяма лопатка със сигурност ще бъде от полза за изравяне на автомобила от преспата. В случай че акумулаторът падне, добре е да имате и комплект кабели или външна батерия за подаване на ток. Кабелите позволяват да вземете ток от друг автомобил. Външната батерия от своя страна представлява преносимо устройство за подаване на ток, в което се съхранява електрическа енергия. С негова помощ можем да запалим автомобила дори в случай че акумулаторът е изцяло разреден. Някои модели външни батерии са снабдени с контакт 230V, контакт 12V и USB, фенерче LED и компресор за напомпване на гумите. Благодарение на това могат да бъдат употребени за захранване на електрически уреди.

Така че ако купим модел с комплект скоби, със сигурност ще ни бъде от полза в много аварийни ситуации. С негова помощ не само ще запалим автомобила, но и ще захраним лаптоп, телефон или телевизор. Това със сигурност ще улесни пътуването с деца, които могат да гледат любимия си филм по време на пътуването.

 

Не на последно място  освен техническото състояние на автомобила, трябва да се провери и състоянието на гумите. Ако до този момент сте карали с летни гуми, сега задължително трябва да ги смените със зимни. Това е много важно, защото зимните гуми са изработени от друг вид гума и имат по-дълбоко изрязване на грайферите. Именно благодарение на това осигуряват по-добро сцепление и увеличават безопасността на пътя. Ако поставяме гумите от предишния сезон, трябва да проверим дали грайферът не е по-плитък от 4 мм.Под тази дълбочина на грайфера зимните гуми губят оптималните си свойства и със сигурност няма да осигурят сцепление по заснежени или заледени пътища. Ако установим, че грайферът е силно износен, по-безопасно е да сменим гумите с нови.

 

Приятно пътуване на всички !