Национален телефон на цената на един градски разговор: 0700 70 775
Национален телефон на цената на един градски разговор: 0700 70 775

Време е за проверка – какво е състоянието на чистачките на автомобила

Чистачките на автомобила са един от важните елементи на автомобилното оборудване, което осигурява на шофьора необходимата видимост. Изправните чистачки са важни през всеки сезон. Най-често ги използваме през есента и зимата, когато трябва да се справяме с голямо количество валежи.

Неизправните повредени чистачки не са в състояние да почистят добре стъклото, като оставят следи и места, през които не се вижда, което значително затруднява или дори прави невъзможно шофирането. Износените чистачки също не са в състояние да отведат водата по време на дъжд или сняг през зимата, което също води до огромни проблеми с видимостта и може да причини произшествие или удряне на пешеходец.

Когато говорим за чистачки, имаме предвид най-често сменящите се пера, които се износват. От време на време се стига обаче и до други щети – при някои коли се развалят рамената на чистачките (не се допират добре или корозират) или задвижващите ги механизми. Чистачките могат да престанат да работят и в резултат на повреда на електрическата инсталация (токът не достига до задвижващия механизъм) или изгаряне на бушон. Дори най-добрите чистачки не са в състояние да почистят стъклото без големи количества от съответната течност за чистачки.

Чистачки със средно качество, могат да издържат няколко месеца, до половин година. По-евтините обикновено трябва да се сменят на три месеца, но всичко зависи и от сезона. Оригиналните чистачки издържат няколко години.

Най-бързо се износват през зимата. При неправилна употреба може да им се скъси много експлоатационния живот.

Кога да сменим чистачките на автомобила?

 • Когато на стъклото остават ивици в резултат на повреден край на чистачката.

 

 • Когато на стъклото остават непрозрачни участъци в резултат на изкривено перо на чистачката или по-рядко на повредено рамо.

 

 

 • Когато по време на почистване стъклото изглежда замъглено в резултат на проблеми с гумата на чистачката, която е в непосредствен допир със стъклото.

 

 • Когато чистачките не са в състояние да отведат водата по време на силен дъжд.

 

 

 • Когато чистачката пищи или скърца и подскача по стъклото в резултат на замърсяване или повреден конектор на чистачката.

 

 • Когато има видими повреди на гумата – отлепяне на част от перото, разслояване и т.н.

 

 

 • Когато има видими повреди на конектора, който не е в състояние да държи чистачката по необходимия начин (конекторите са изработени от пластмаса, неопитен потребител може да ги повреди по време на монтаж на чистачката).

Кола, Предно Стъкло, Шофиране, Вали

Източник - pixabay.com

Произвеждат се плоски, без прегъване и без допълнителна шина ( aerotwin – тип „банан” ) и стандартни, с рамка. Предимствата на първите са аеродинамичност, по-добро прилепване, по-проста конструкция, по-интересен външен вид и по-тиха работа.

Марковите производители на чистачки посочват допълнително типа използвано рамо на чистачката и дали тя разполага със спойлер или допълнителни характеристики.На опаковките на чистачките се намира списък с модели, за които тя е подходяща (при някои по-евтини заместители той може да бъде подвеждащ или непълен). Някои модели чистачки без рамки се продават с няколко конектора, което позволява да бъдат монтирани на много модели автомобили.

Как протича типичният монтаж на чистачки без рамка? ( общ вариант, който не важи за всички модели БМВ ! )

 • Повдигнете рамото на чистачката нагоре.

 

 • Натиснете скобата от долната страна на конектора на чистачката.

 

 

 • Избутайте старата чистачка в посока към стъклото на автомобила.

 

 • Внимавайте да не изпуснете рамото както е без чистачка върху стъклото : по този начин е много вероятно да го счупите !

 

 

 • Поставете конектора на новата чистачка в металната кука на рамото на чистачката.

 

 • Натиснете леко новата чистачка в посока, противоположна на стъклото на автомобила, докато чуете характерно изщракване

 

 

Препоръчваме Ви ако не сте наясно с процедурата – да попитате нашите служители за по-подробна информация .

 

Кое води до унищожаване на чистачките?

 • Работа с малко количество течност за чистачки. Резервоарът трябва да е пълен. Триенето на стъклото на сухо унищожава не само чистачката, но и надира предното стъкло.

 

 • Нискокачествена течност за чистачки.

 

 

 • Измиване на автомобилните стъкла с шампоан с восък.

 

 • Работа на чистачките през зимата върху заледени стъкла. Това е най-честата причина за унищожаване на чистачките през зимния сезон.

 

 

 • Отскубване на замръзнали чистачки чрез задвижването им или с помощта на стъргалка. Най-добри за внимателното освобождаване на замръзнали чистачки са течностите за размразяване на стъкла.

Източник - pixabay.com

 • Почистване на силно замърсено стъкло, например покрито с много кал, прах и пясък (в резултат на off-road шофиране).

 

 

 • Неизползване на чистачките през дълъг период от време.

 

Неправеилен монтаж (неспазване на инструкцията, монтаж със сила), който поврежда конектора на чистачката.

Излагането на силно слънце през лятото води до по-бързо износване на гумата на чистачките.

Автомобилните чистачки често са недостатъчно оценяван приятел на всеки шофьор, който осигурява добрата видимост през всеки сезон от годината. Шофирането с неизправни чистачки причинява огромен дискомфорт, като едновременно с това е предпоставка за възникване на произшествие.

Източник - pixabay.com