Национален телефон на цената на един градски разговор: 0700 70 775
Национален телефон на цената на един градски разговор: 0700 70 775

Подготовка на колата за лятото

Подготовка на колата за лятото

1./Смяна на зимните с летни гуми

Двата типа гуми се изработват по различен начин. Разлика е  видима и с поглед – шарката на грайфера.  Летните гуми имат дълги гладки участъци и широки канали. Задачата им е да отвеждат водата от централната част на протектора. Грайферът на зимните гуми има доста по-тесни и много повече канали . По-гъстата им шарка прерязва снега и осигурява много по-добро сцепление с  хлъзгави повърхности. Имайте предвид, че при високи средни температури зимните се износват много по-бързо.

                                                                                                   

Източник : Ауто Мотор Партс Груп

2./Профилактика на климатика

Трябва да направите профилактика на климатика, като проверите за теч, както и нивото на фреона. Ако има нужда, долейте! Сменете задължително филтрите за купето . Не забравяйте – Вие дишате този въздух ! Препоръчваме да са моделите с активен въглен – неутрализират миризмите.

                                                                                                       

Източник : Ауто Мотор Партс Груп

3./Проверка на охладителна течност

На практика всички видове течност за охладителната система представляват разтвор на етилен гликол (или, при най-модерните, пропилен гликол), и вода. Голямата разлика идва от добавените "инхибитори на корозията", тоест веществата, които предпазват радиатора и системата от ръжда.Навремето доминираха течностите тип IAТ, с неорганични киселини като инибитори на корозията - първоначално фосфати, а по-късно, от екологични съображения, и силикати. Автомобилите над 10-15-годишна възраст обикновено са пригодени за такива. IAТ антифризът обаче живее едва около две години и след това трябва да се подмени.

По-съвременните автомобили са пригодени за антифриз тип OAТ, в който силикатите са заменени от азоли (сложни молекули, съдържащи азотни атоми) и органични киселини като инхибитори на корозията. Те са по-издръжливи - обикновено до пет години.

Съществуват също и т. нар. HOAТ, или хибридни течности, които са по същество комбинация от първите два типа, със силикати и нитрити едновременно. В утвърдените в ЕС формули се включват и карбоксилати. Те са подходящи за по-екстремни условия, но също имат по-кратък живот и изискват по-честа подмяна. Всеки от трите типа е несъвместим с другите.

За BMW номерът на охлаждащата течност, която се използва е BMW 83 51 5 A6C DD7.

Препоръчителното съотношение на смесване е 1:1  с вода. Съотношение на смесване 1:1 означава, че готовата охладителна течност се състои от равни части, т.е. 50% и 50% концентрат на охлаждащата течност и вода.

Експертите категорично препоръчват да се долива дестилирана вода, защото в обикновената има твърде много примеси, които се отлагат по стените на тръбопроводите и радиатора. Съотношението на разреждане зависи от конкретния тип антифриз и от условията, в които ще го ползвате.

                                                                                                         

Източник : Ауто Мотор Партс Груп

4./ Проверка и почистване на акумулатора

Нужно е акумулаторът да бъде почистен и да се провери дали се налага и да бъде презареден. В случай че проверката покаже нужда от нов – снемете го, за да не Ви изненада неприятно по време на ваканцията .

                                                                                                   

Източник : Ауто Мотор Партс Груп

5./Проверка на маслото

Засечете и нивото на маслото и ако се наложи, долейте.  Препоръчително е обаче, ако периодът по план за смяната на масло и филтри съвпада с лятната Ви ваканция, да го смените Така ще сте по-спокойни. Дори и през зимата да не сте ползвали колата, знайте, че маслото се сгъстява при престой на едно място и събира конденз.

                                                                                                         

Източник : Ауто Мотор Партс Груп

6./Проверка и почистване на двигателя

Почистете двигателя! Неговите пластмасови и гумени елементи се износват по-бързо при големи колебания в температурите навън. Преди лятото е препоръчително да го измиете.

                                                                                         

Източник : Ауто Мотор Партс Груп

7./Проверка на долната част на колата

През зимата, заради калта и лугата може да се появи корозия не само на праговете, а и на някои елементи от окачването. По тази причина е добре да се прибегне до измиване на долната част на автомобила. Препоръчваме да се огледа за увреждания по купето, окачването, спирачната система.

 

8./Проверка на светлини и сигнална уредба на колата

Друг съществен елемент от подготовката на автомобила за лятото е проверката на светлините. Също и на сигналната уредба – аварийните светлини, мигачите. Нерядко след зимата някой от тях не работи, най-често поради изгоряла крушка . В такъв случай пристъпете към смяна. Ползвайте качествени компоненти – примерно Osram.

                                                                                                       

Източник : Ауто Мотор Партс Груп

9./Разчистване на ненужни вещи

Като извадете всички нужни за зимата приспособления, ще олекотите своя автомобил. Товароносимостта му е често пренебрегвана характеристика, но е доста важна. Особено при положение че в топлото време по-често сме на дълъг път. При претовареност управлението на колата става по-трудно, а и разходът на гориво нараства.

 

Ауто Мотор Партс Груп предлага висококачествени OEM продукти.
Разбираме, че искате да се отнасяте правилно с автомобила си. В крайна сметка това е превозното средство, което ще ви върши работа , ще пази вас и вашето семейство в безопасност и ще ви позволи да видите света. Ето защо ние предлагаме поддръжка, за да ви помогнем да намерите точната част, която търсите. Свържете се с нас днес. Винаги сме готови да помогнем!